Akupunktio ja kiinalainen hoito

Runeberginkatu 26, 00100 Helsinki         Puh. 040 - 53 29 269

Kiinalainen ruokavaliohoito

Usein potilaat kyselevät: Mikä ruoka sopii minulle, mitä ruokaa minun pitää syödä?

Kiinassa sanotaan: Ruoka ja lääke ovat peräisin samasta lähteestä. Kolme tuhatta vuotta vanha kiinalainen lääketieteen kirja sanoo: Syö ja juo, liiku ja nuku säännöllisesti. Ne pitävät mielen ja kehon tasapainossa.

Yin- ja yang-ruokaa

Kiinalainen ruokavalio on kehittynyt erilliseksi hoitomenetelmäksi monen tuhannen vuoden ajan. Se perustuu samaan filosofiseen teoriaan kuin perinteinen kiinalainen lääketiede.

Kiinassa julkaistiin ensimmäinen erillinen ammattikirja kasvisruokavaliosta Tang-dynastian aikana (v. 618-907 jälkeen ajanlaskun alun). Tämän kirjan mukaan on kahdenlaisia ruokia, kuumia (yang) ja kylmiä (yin). Jako tarkoittaa ruuan sisäistä laatua eikä ruuan lämpötilaa.

Yleensä yang-ruoka voi lisätä voimaa ja kiihtymystä sekä edistää verenkiertoa, yin-ruoka taas rauhoittaa ja puhdistaa sisäelimet.

Vesi, vihannekset sekä hedelmät ovat yleensä yin-ruokaa. Liha ja vahvat mausteet ovat yang-ruokaa. Kalat ja munat ovat neutraaleja. Ruuan yin tai yang voi muuttua valmistustavasta riippuen. Esimerkiksi jos kalan paistaa tai savustaa, se muuttuu neutraalista yang-ruuaksi.

Kiinalaisessa ateriassa on yleensä paljon yhtaikaa yin- ja yang-ruokia. Tällainen ruokavalio sopii kaikille, mutta yinin tai yangin tarve muuttuu esimerkiksi sairastuessa.

Kiinalaisessa ruuassa on aina paljon riisiä ja vehnäjauhoja. Lisäksi pavut, maissi, hirssi, kiinalainen durra, perunat ja bataatti sisältävät paljon hiilihydraatteja ja vitamiineja. Papu voi auttaa pysymään nuoremman näköisenä, alentaa kolestrolia ja helpottaa naisten vaihdevuosivaivoja, koska paput vaikuttavat hormonien tavoin. Niissä on hivenaineita, kasviproteiinia ja tyydyttämättömiä rasvahappoja.

Kiinalaisessa ateriassa on myös paljon vihanneksia ja hedelmiä. Ne antavat nestettä, vitamiineja, hedelmäsokeria, tyydyttämättömiä rasvahappoja, mineraaleja ja hivenaineita. Lisäksi kasvisruoka (yleensä yin-laatua) voi puhdistaa vatsaa, maksaa, paksusuolta sekä poistaa kuona-aineita kehosta. Vihannesten ja hedelmien täytyy olla aivan tuoreita, jotta vitamiinit ja hivenaineet eivät katoa. Pavuista voi valmistaa tofua ja ituja. Kiinalainen syö myös lihaa, munia, kalaa, ja maitotuotteita. Tällainen ruoka (suuri osa on yang-laatuista) antaa proteiinia, hivenaineita, tyydyttämättömiä rasvahappoja ja energiaa.

Ei vatsaa liian täyteen

Perinteisesti Kiinassa sanotaan: Jos haluat elää 99-vuotiaaksi, älä syö vatsaa aivan täyteen. Kiinalainen filosofi Kungfutse on taas sanonut, että keskitie on hyvästä kaikissa asioissa. Ruokaa ei tule syödä liikaa eikä liian vähän.

Aamulla ja lounaalla (yang-aikana) tulee syö riittävästi kalori- ja proteiinipitoista ruokaa. Se takaa energiaa koko päiväksi. Päivällisellä ja iltapalalla tulee syödä vain kasviksia, hedelmiä tai keittoruokaa. Niistä tulee kevyempi olo, vatsa toimii, uni on parempaa ja paino pysyy kurissa.

Kiinassa ruokailulla on myös psykologinen merkitys. Hyvä ruoka on kuin taideteos: Se maistuu ja tuoksuu hyvältä ja näyttää kauniilta.

Syö hitaasti nauttien ruuasta. Liian väsyneen tulee levähtää ennen ateriaa. Kiinalaisen sanonnan mukaan ruokailun jälkeen pitää kävellä rauhallisesti sata askelta, siten elää 99-vuotiaaksi. Kävely rentouttaa mielen ja ruoansulatusjärjestelmän.

Lisää vajaata ja vähennä liiallista

Kiinalaisen ruokavalion periaate on lisätä vajaata ja vähentää liiallista. Jos kehossa on liikaa yangia, syö enemmän yin- ruokaa. Jos kehossa on taas liikaa yiniä, syö enemmän yang-ruokaa.

Kunkin ihmisen ruokavalio on yksilöllinen. Vihaisan, riitaisan tai malttamattoman tulee syödä enemmän kasviksia ja vähäkalorista, vähähappoista ja vähämausteista ruokaa eikä paistettua tai käristettyä.

Jos taas olet päättämätön luonteeltasi, suosi lihaa ja mausteita sekä vältä makeaa, suolaista, kasviksia ja maitotuotteita..